Uživatel_380370 řešil/a:

Stavba RD

Vybral/a si řemeslníka u51757, který to vyřešil na:
1,0
V oboru stavba rodinného domu máme dalších 349 zkušeností od zákazníků:

Tato reference bohužel nemá fotografie. Zobrazit další reference.

Reference
Detaily a cena
Dodavatel
Zadání poptávky zákazníkem:

Stavba RD na klíč

Hodnocení práce zákazníkem:

Na začátku recenze bych chtěl čtenáře a potencionální zájemce před panem S. varovat. Je to skvělý manipulátor a lhář.


Sled událostí


Než se koplo
Vše začalo v polovině roku 2018, kdy jsme oslovili p. Starého jakožto “známého známých, který dělá zedničinu”, jestli nezná solidní firmu v okolí Plzně, která by nám realizovala dům “na klíč” (jednopodlažní 120m2). S. nám sdělil, že má firmua realizuje všechny možné stavby, rodinné domy samozřejmě také a že nám dům postaví. S. bohužel neměl žádnou firmu (je to živnostník) a už vůbec ne žádnou techniku či zaměstnance. Stavba se realizovala částečně z hypotéky, pro kterou měl S. dodat nacenění. Nacenění slíbil dodat do týdne. 2 měsíce jsme ho uháněli, ať nám ho dodá, že jej urgetně potřebujeme k vyřízení hypotéky. Pan S. se už tenkrát vymlouval, že čeká na nacenění nějakých subdodávek, že to vázne tam. Časem jsme samozřejmě zjistili, že to byl totální nesmysl, nacenění si vymyslel a “subdodávky” sháněl až těsně před realizací. S. ani nebyl schopný si doma sednout a udělat nějaký kalkul. Nakonec tedy se mu něco povedlo vytvořit (vzal nějakou kopii od nějaké firmy a změnil částky - poznal jsem to podle ponechaných dalších listech v excelové tabulce). Ale budiž, tyto maličkosti jsme na začátku ještě přehlíželi. Vše jsme pojistili smlouvou od advokáta a domluvili jsme se se S. že stavba začne v listopadu 2018 a maximální možný konec (pod smluvní pokutou) bude do roku 2019.


Hrubá stavba
O zálohu na výkopové práce a základovou desku si pan S. samozřejmě řekl hned po podepsání smlouvy v listopadu 2018. Realizace desky začala po nesčetně urgencích až v podstatě v začátkem května 2019, tedy minimálně o půl roku déle, než jsme byli domluveni. Začaly příběhy, že si bagrista zlomil nohu, že měl mix nehodu (2krát) a podobně. Jak jsem se pak časem dozvěděl, S. realizoval vícero zakázek najednou. Zřejmě zálohu na budoucí zakázku např. naši desku použil na jiné stavbě, aby umořil dluh a získal pak doplatek, aby mohl zase pokračovat jinde - a tak to bylo pořád dokola. Desku měl hotovou na konci června. Pak následovaly obvodové zdi, což je práce na pár dní a jemu to trvalo 2 měsíce. Tyto práce zajišťovali dělníci různého původu. Kvalita práce tomu pak odpovídala. Bohužel i přes zápisy protokolů a reklamace nezajistili u Starého vůbec nic. Jenom sliby o opravách nebo kompenzaci. Pořád hrály roli výmluvy - úrazy na stavbě, špony v oku, záseky v dopravě materiálu, autonehody,... Podobným stylem pokračoval věnec,atd.. a S. si odjel vklidu na dovolenou. Jelikož už byl srpen, měl jsem obavy o nestihnutí termínu - přece jenom jsme si museli zajistit ukončení dosavadního bydlení a stěhování. S. nás ujišťoval, že se vše stihne a z patra házel termíny, jak co bude, tuším, že interiér plánoval do listopadu 2019.


Problém se střechou
S. tvrdil, že se krov bude realizovat v srpnu 2019, pokrytí záhy poté. Když se celý srpen nic nedělo a já byl nervózní, S. mi sdělil, že tesař/pokrývač, kterého měl prý zasmluvněného na krov i pokrytí, zemřel. Nebyla to pravda. S. neměl zasmluvněného vůbec nikoho, všechno dělal adhoc a nikdo neumřel, byl to jen výmysl, aby nás obalamutil. I tenkrát S. tvrdil, že je to všechno v pořádku, že už má někoho jiného a že to začne během 14 dní v září. S. lhal a tesaře sehnal nějakou náhodou až za 3 měsíce v prosinci 2019. Během té doby klasicky oddaloval záležitost - v pondělí na středu, ve středu na pátek, v pátek na pondělí. Takto celé 3 měsíce. Vše mám zdokumentováno.
Velkým problémem bylo, že jsme měli hotovou zakázku na okna, které nechal S. okenářskou firmou nainstalovat bez střechy, tudíž na ně pršelo a sněžilo. S. nám samozřejmě tvrdil, že to takhle má být, že je to v pořádku.
Klidní jsme byli až na přelomu roku 2019/2020, kdy byla střecha aspoň zafóliována.


Konec roku 2019 - co dál?
Na konci roku 2019 Starému vypršela smlouva a začaly běžet penále z nedokončených prací. Byla hotova jen téměř hrubá stavba (což obvykle trvá tak 2 měsíce). Na konci ledna jsem penále zastavil na prosby pana Starého, bylo mi ho tenkrát ještě líto. Chtěl jsem ho vyhodit, ale nechal jsem se přemluvit tím, že slíbil, že do konce dubna 2020 bude vše hotovo - nyní už prý opravdu. Respektive nám říkal, že bude hotovo do konce března 2020, načež jsem mu řekl, ať přidá radši rezervu měsíc navíc. Uzavřeli jsme tedy dodatek ke smlouvě a S. dodal opět harmonogram. Z harmonogramu nesplnil ani jednu část.


Od února 2020
S. cítil velké problémy, tak sehnal někde vícero ukrajinských dělníků a začali makat, aby to bylo hotové. S. pořád bral zálohy, ale práce přestala přibývat. Blížil se duben a zdaleka nebylo hotovo. Na stavbě začalo být čím dál méně dělníků. Došlo to k takovému extrému, že např. S. mi jednoho dne v pátek volal, že urgentně potřebuje zálohu 100 tisíc na prkna(barva+řezání) na štíty a podbití, materiál na terasu, atd. Že to zařídí přes víkend a v pondělí začnou realizovat. Nikdy jsem z těch peněz ani z materiálu natož z práce neviděl nic. Asi někde dlužil peníze.


Od května 2020 - počátek konce
Začátkem května 2020 jsem už pomalu zuřil. Měl jsem domluvené stěhování a s rodinou jsem neměl kde bydlet, museli jsme se na vlastní náklady nastěhovat jinam. S. měl naše peníze a neodváděl téměř žádnou práci. Když jsem mu oznámil, že mám nákladák plný věcí, jestli už je hotova podlaha, alespoň v nějakém pokoji, S. mě ujišťoval, že všechno bude včas. Dopadlo to tak, že jsem jel 250km na stavbu s nákladem a tam jsem zjistil, že hotového není nic, nechal jsem tam nějaké věci a zbytek jsem musel na svoje náklady uskladnit jinam. S. mi pořád tvrdil, že je vše v pořádku, že ten nábytek, co jsem tam nechal na betonové podlaze, budou přesouvat z místnosti do místnosti, podle toho, kde se bude dělat podlaha...
V půlce června 2020 nebyla pořád dokryta celá střecha, nebyla fasáda, štíty, terasa, uvnitř jen z části hotová koupelna a kuchyně, nebyly interiérové dveře, chyběly podlahové lišty... Urgoval jsem Starého, který se v té době už zapíral i na telefonu, dokonce jsem musel zajet k němu domů... S. mě zase uchlácholil, že se koupelna, kuchyně a dveře budou hotovy v co nejkratším termínu a pak budou už jen dodělávky. Plané sliby. Koupelnu dodělal až někdy v červenci, kuchyni ještě déle. Dveře si vyúčtoval už v březnu, kdy nám tvrdil, že je má objednáné, stačí vyzvednout. Ve skutečnosti dveře zařizoval až v červnu, až poté, co jsem byl rozhodnut, že půjdu podat trestní oznámení na policii. Zase mě uchlácholil. V tu dobu jsem už dávno celou věc řešil opět s advokátem, který mu v tu dobu zaslal upozornění na neplnění povinností z uzavřené smlouvy (už druhé po debaklu z ledna 2020).


Srpen 2020 - konec
S. tušil problémy už dávno, proto se nechal někde zaměstnat a přestal komunikovat, nebo komunikoval přes sms typu: “Vše je v pořádku, od pondělí se na to vrhneme”. Veškerou komunikaci mám opět uloženou. Takto pořád vše oddaloval. Protože se nic nedělo, požádal jsem advokáta sepsání “výpovědi”. Na konci srpna se před výpovědí začal dožadovat nějakých nesmyslných peněz a zapomněl na od nás inkasované peníze. Pozval jsem si soudního znalce, stav a všechny vady nechal řádně zaprotokolovat pro znalecký posudek a nabídl jsem Starému férovou výpověď, kde se zavázal mimo jiné, že do 14 dnů opraví reklamace a vady. S. samozřejmě neváhal a dodatek ke smlouvě uzavřel, aby měl klid. Zbytek stavby jsem si musel zařídit sám. Dokrytí střechy, fasáda, parapety, podlahové lišty,elektro+hromosvody, štíty, podbití, terasa, terénní úpravy,atd… , nemluvě o nespočtu opravách jeho práce. O stavbě na klíč jsem si mohl nechat jenom zdát.


Vady, reklamace a důsledky
Jenže do 14ti dnů se na opravu vad a reklamací vůbec nedostavil. Mohu říci, že to byl celkem dlouhý seznam. Několik měsíců jsem od něho tahal 2ks klíče od domu. Jak se pak zjistilo, 1ks někde ztratil. Také trvalo několik měsíců ho donutit, aby si po sobě uklidil, což jsem pak stejně z části musel na vlastní náklady udělat sám. Na podzim 2020 se pak jednou objevil něco pár hodin jakože opravovat. Pak jsme ho urgovali písemně v prosinci 2020, načež zase slíbil nápravu, objevil se tu dvakrát na pár hodin v únor/březen 2021. Mám od něho štos podepsaných dokumentů různého typu. Nikdy nic neopravil a nedočkal jsem se ani žádných peněz ani slíbených kompenzací. Nyní celá záležitost putuje k soudu.




Ostatní poznámky

Kontroly
Práce probíhaly takto. Kdykoliv jsme přijeli na domluvenou schůzku, bylo na stavbě 3-5 lidí, kteří předváděli,že něco dělají. Kdykoliv jsme přijeli na schůzku neohlášenou nebo poslali kontrolu, na stavbě nebyl vůbec nikdo. Byla to legrace, věděl jsem o tom, hodně jsem se nasmál. Dělníci neměli pravidelně materiál nebo čekali na Starého. Kolikrát se stalo, že dělníci přijeli ráno, čekali několik hodin a pak odjeli pryč, S. prostě nedorazil a oni neměli co dělat. Od sousedů jsem se pak dozvěděl, že si tam např. myli auta apod.
Další věcí je, že si S. nevedl stavební deník. Dopsal ho až po “vyhazovu” po několika měsíčních urgencích.

Práce a postupy
Oddalování, zapírání, fiktivní autonehody, úrazy, prostě všechno, aby se vymluvil na práci. A když už něco dělá, tak to dopadne špatně.
Např.
křivé zdi, někde i podlaha, což nedorovnala ani stěrka
nekvalitní omítky (boule na zdech, popraskané zdi,atd…)
tragická výmalba
nekvalitní sádrokartonové podbití (praskliny,propadlé spoje)
půdní izolace - instaloval ji zespoda, ptž půda byla už zakrytá, takže vata netěsní všude a dochází ke kondenzaci vody v půdních prostorách
objednal úzké zárubně a pak musel obřezávat zeď, aby to tam napasoval
udělal příliš vysoké otvory na dveře dodělával to zpětně (pak jsem si to musel nechat dodělat a opravit)
nenechal dokrýt celou střechu a hrozilo prolití domu, pokud by přestala fungovat střešní fólie
amatérský obklad a dlažba koupelny
a mnohé další...
Je toho víc, pro zájemce udělám exkurzi. Přikládám v dalším dokumentu pár fotografií.
S. se často nedržel postupů a technikálií projektu, což dokládá i znalecký posudek. Kdyby v budoucnu došlo k nějakým skrytým problémům, těžko od něho můžu i přes 6ti letou záruku čekat nějaké opravy či odškodnění.

Finance
S. vezme zálohu, pak je dlouhé čekání a výmluvy, pak začne dělat, ještě to nemá hotové a vyžaduje se zbytku peněz. Tok financí probíhal zřejmě takto: peníze investuje jinde a pak zase čeká, než mu něco přistane, aby mohl dělat na předchozí zakázce. Tyto problémy podle zjištěných informací má/měl pan S. na vícero stavbách a zřejmě i historicky. Když jsme např. vybírali dekor střechy ve firmě domluvené p. S. pan S. se z nějakého vymyšleného důvodu nedostavil na schůzku. Zjistili jsme, že tam dluží peníze za nějakou jinou zakázku.
Dělníkům neplatí včas, ti se pořád měnili, řemeslníkům také ne. Např. V prosinci 2019 od nás inkasoval zálohu za instalatéra, který tyto peníze dostal až téměř za půl roku, ale až poté, co jsem to zjistil. Nebo například další věcí bylo, že inkasoval peníze za půdní výlez a poté dodal menší za třetinovou cenu, prý větší neměli skladem, že ten větší tam pak vymění. Další pohádka. A bylo jich hodně.
Docházelo k takovým extrémům, že S. lhal řemeslníkům, že nechodíme na s ním domluvené schůzky, což jim bylo pak po nějaké době podezřelé a když si sehnali na mě číslo, zjistili, jak to skutečně je.
Co se týče rozpočtu a zasmluvněné částky, S. se toho vůbec nedržel. Prostě si na začátku vymyslel částky, které nakonec neseděly. Vždy nás pak chlácholil, že někde to bude víc a někde méně a nakonec to bude sedět s rozpočtem. Ale bylo to jen více, na což jsme ho neustále upozorňovali a stále nám jen sliboval, jak vše napraví, jak nás bude kompenzovat… Naštěstí jsem měl peníze navíc, takže jsem dokončení stavby mohl realizovat (pak už bez Starého). Někteří ale takové štěstí mít nemusí. Navíc jsem měl další nepříjemnosti - např. mi hrozila vysoká pokuta ze strany banky- protože dle hypo stavba měla být hotova do dvou let.
Nikdy jsem také nedostal žádný doklad, S. jede načerno ve všem. Během naší stavby realizoval několik dalších staveb stále jako živnostník.

Shrnutí
Bylo toho o dost víc, poctivě jsem si psal deníček a dokumentoval.
S. nás dostal během stavby do desítek problémů, až jsme byli já a manželka (v té době těhotná) málem na pokraji zhroucení.
Spolupracovat s panem S. nepřeji ani svému největšímu nepříteli.

Hledáte informace o oboru stavba rodinného domu? Jak na to, na co si dát pozor, nejnovější trendy, apod.?

Předání stavby: jak postupovat v konečné fázi budování? 

Stáhněte si předávací protokol, dokument pro převzetí stavby. Poradíme, jak ho vyplnit a co dělat, když jsou na hotové stavbě jasné vady.

Schody pořídíte v celé řadě druhů, musí ale odpovídat normě

Jak vysoké mají být jednotlivé stupně schodiště? A jaký je správný sklon? Nejen to jsme pro vás sepsali do článku.

Interiérové a vchodové dveře: Zkrášlí bydlení a postarají se o vaše bezpečí

Jaké druhy dveřních konstrukcí dnes existují? A jakou bezpečnostní třídu musí mít vchodové dveře? Sepsali jsme pro vás do článku.

Typy střech pro rodinné domy

Střecha chrání váš dům před povětrnostními vlivy. Který typ ale zvolit? Sepsali jsme pro vás možnosti, z nichž můžete vybírat.

V kategorii Stavba rodinného domu máme
přes 170 referencí = víme, jaká firma z vašeho okolí je dobrá.

Pomocné i samostatné stavebné práce pri stavbe ...

5.0
— Kč
Pomocné i samostatné stavebné práce pri stavbe rodinného domu
Pomocné i samostatné stavebné práce pri stavbe rodinného domu
Pomocné i samostatné stavebné práce pri stavbe rodinného domu
Zadání
Pomoc pri murovaní obvodových stien a priečok(tehla- heluz) Stavba komínu (heluz) Izolácia stropu a sadrokarton Vnutorné omietky betonovanie pod… Více
Hodnocení
S realizáciou sme velmi spokojný,firmu si najímame opakovane na rozne práce na našom dome.vždy bol dodržaný termín realizácie a cena za zakázku. Zakázky prebehli bez komplikácii a bez závad a násle… Více
Dodavatel
SYLKO, s.r.o.
Praha 4

Výstavba rodinného domu

5.0
— Kč
Výstavba rodinného domu
Výstavba rodinného domu
Výstavba rodinného domu
Zadání
Kompletní realizace výstavby rodinného domu. Důraz byl kladen především na kvalitu provedených prací Cílem bylo dosahnout výstavby v daném termínu… Více
Hodnocení
Dílo bylo předáno v požadovaném termínu a požadované kvalitě. Po celou dobu výstavby byla z dodavatelem dobrá komunikace. Našemu zadání se vždy v rámci možností snažil vyhovět. Po předání stavby … Více
Dodavatel
J+K Vlček
Slabce

Stavba RD - dřevostavba

5.0
— Kč
Stavba RD - dřevostavba
Stavba RD - dřevostavba
Stavba RD - dřevostavba
Zadání
V rámci zakázky se jednalo o dodávku a montáž dřevěných částí RD, tepelné izolace v konstrukcích a vnější opláštění (kombinace modřínových profilů… Více
Hodnocení
Skvělá zkušenost, nejlepší přístup již ve fázi výběrového řízení. Profesionální, vstřícný a maximálně flexibilní po celou dobu přípravy i realizace. Ochota pomoci "samostavebníkům" i za hranicí dod… Více
Dodavatel
CS Dřevostavby s.r.o.
Praha

Stavba rodinného domu na klíč Litoměřice

5.0
— Kč
Stavba rodinného domu na klíč Litoměřice
Stavba rodinného domu na klíč Litoměřice
Stavba rodinného domu na klíč Litoměřice
Zadání
Dobrý den, poptávám stavební firmu/zručné řemeslníky v okolí Litoměřic pro stavbu rodinného domu na klíč (okna, podlahy, topení, elektřina, dveře, … Více
Hodnocení
Společnost R-domy mi zajišťovala dřevostavbu RD na klíč od projektu až po některé venkovní úpravy. Stavět s panem Rampákem (majitel firmy) je jako stavět s někým z rodiny, získal si mojí 100% důvěru… Více
Dodavatel
R domy s.r.o.
Praha 5-Řeporyje

Stavba rodinného domu

5.0
— Kč
Stavba rodinného domu
Stavba rodinného domu
Stavba rodinného domu
Zadání
Realizace hrubé stavby, monolitických konstrukcí a interiéru, obklady koupelen
Hodnocení
S kvalitou provedených prací jsem byl velmi spokojen, stavitel s předstihem upozorňoval na chyby v projektu a nebál se navrhnout řešení. Na pracovnících bylo vidět, že jim na výsledku odvedené práce… Více
Dodavatel
ISTAREN s.r.o.
Praha 8-Bohnice

Přístavba rodinného domu v řadové zástavbě BrnoTato práce se opravdu povedla. Firma zašla o pomyslný metr dál než musela a zákazník jí udělil Kozlovu pečeť poctivosti.

5.0
2 000 000 Kč
Přístavba rodinného domu v řadové zástavbě Brno
Přístavba rodinného domu v řadové zástavbě Brno
Přístavba rodinného domu v řadové zástavbě Brno
Zadání
Projekt se týká přístavby rodinného domu v Brně. Cílem bylo zvýšení domu o jedno obyvatelné patro. To vyžadovalo několik klíčových kroků: Demolic… Více
Hodnocení
Spolupráce proběhla nadmíru dobře. Komunikace s panem planým byla 100% Stavba je ve 100% stavu Vše tak jak jsem si představoval Od cenové nabídky až po dokončení stavby
Dodavatel
Dalboa s.r.o.
Brno-Dolní Heršpice

Víme, kolik řemesla stojí a umíme vás inspirovat

Chcete znát průměrnou cenu práce nebo se inspirovat podobnými referencemi?

Vyberte si související téma:

Potřebujete poradit?